Axia Cert

Φορέας Πιστοποίησης-Axia Cert logo
AXIACERT hor line icon 3
AXIACERT hor line icon 3
AXIACERT hor line icon 3
Axia Cert Φορέας Πιστοποίησης ISO

Ανοιχτή Ημερίδα Συγκολλήσεων

Ανοιχτή Ημερίδα Συγκολλήσεων
ΜΗΝΥΜΑ του Χάρη Μπακολουκά, Γενικού Δ/ντή της AXIA CERT
Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε την πρώτη ανοιχτή ημερίδα Συγκόλλησης, την οποία συνδιοργανώνουμε με τους εξέχοντες επαγγελματίες του χώρου τηε συγκόλλησης, Γιάννη Ωραιόπουλο και Γιώργο Ασημακόπουλο.

Η συγκόλληση είναι μια από τις σημαντικότερες διεργασίες για τη βιομηχανική ανάπτυξη μιας οικονομίας και την κατασκευή των υποδομών της κοινωνίας. Δυστυχώς η Ελλάδα μετά από την αποβιομηχανοποίηση που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια και την αλλαγή των πολιτικών απασχόλησης, που οδήγησε το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς επίσης και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, έχασε την τεχνογνωσία που είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια στις τεχνικές συγκόλλησης. Οι τεχνίτες συγκόλλησης που απέμειναν αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για τη βιομηχανία, αλλά είναι προφανές ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Με τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας προσπαθούμε να συμβάλλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις, τόσο στην ανάδειξη και ανάπτυξη του επαγγέλματος του συγκολλητή, όσο και στην υποστήριξη των συγκολλητών που ήδη ασκούν το επάγγελμα, ώστε να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους.

Η AXIA CERT, Φορέας Πιστοποίησης που έχει ιδρυθεί και στελεχώνεται από μηχανικούς με μακρά εμπειρία στη βιομηχανική επιθεώρηση θα υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την προσπάθεια ανάπτυξης της συγκόλλησης, τόσο στον τομέα της επιστήμης και της τεχνικής, όσο και σε αυτόν της Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων.

Χ. Μπακολουκάς, Μεταλλουργός Μηχανικός MSc

ΜΗΝΥΜΑ του Γιάννη Ωραιόπουλου
Σήμερα, παρά τις εξελίξεις της τεχνολογίας, οι οποίες έχουν μηδενίσει τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο άνθρωπος νοιώθει πολύ πιο έντονη την ανάγκη της επικοινωνίας. Τα προβλήματα και η εσωστρέφεια τον πνίγουν, και με απέλπιδες προσπάθειες ψάχνει την επίλυση των προβλημάτων του μέσω της άψυχης ηλεκτρονικής ενημέρωσής του. Έχοντας αντιληφθεί αυτήν την ανάγκη και τα προβλήματα, δύο άνθρωποι, ο Γιώργος και ο Γιάννης, με πολύ μεγάλη επιστημονική γνώση αλλά και με πολλές δεκαετίες εμπειρία στην εφαρμοζόμενη συγκόλληση, θεώρησαν ότι καλό θα ήταν να οργανώσουν μια ημερίδα, όπου θα μπορούσαν να συζητηθούν ανοικτά αυτά τα θέματα και ίσως να ρίξουν μια πέτρα στα ακίνητα νοσογόνα βαλτωμένα νερά.

Έτσι σαν πρώτη επαφή και με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και επόμενες, σκέφθηκαν να συζητήσουν μαζί σας ότι:

Υπάρχουν άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος, υπάρχουν πιστοποιήσεις και νομοθεσίες και δεν είναι δυνατόν ο κάθε ένας να ονομάζεται αυθαίρετα συγκολλητής. Ο συγκολλητής πρέπει να πάρει την θέση που του αξίζει, τόσο σαν κοινωνική μονάδα όσο και σαν επαγγελματίας παύοντας να αποτελεί έναν απλό ανειδίκευτο εργάτη στον οποίο ανέθεσαν μια εργασία συγκόλλησης. Πάνω από όλα υπάρχουν πολλοί και σοβαροί κίνδυνοι και η οικογένεια των συγκολλητών έχει θρηνήσει πολλά θύματα. Κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε να σκεπτόμαστε τι δεν κάνουν οι άλλοι, αλλά τι κάνουμε εμείς.

Σας περιμένουμε

Γιάννης Ωραιόπουλος

ΜΗΝΥΜΑ του Γιώργου Ασημακόπουλου
Όπως είναι γνωστό οι συγκολλήσεις και οι κοπές μετάλλων αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη δραστηριότητα στον βιομηχανικό τομέα. Πλοία, αυτοκίνητα ,τρένα, μεταλλικές κατασκευές ,πιεστικά δοχεία κτλ απαιτούν εργασίες κοπής και συγκόλλησης.

Χιλιάδες άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα, ασχολούνται στις εργασίες αυτές οι οποίες εκθέτουν καθημερινά την υγεία τους σε πιθανούς κινδύνους από ακτινοβολίες, θόρυβο, δονήσεις, θερμικό φορτίο, ηλεκτρικό κίνδυνο, κίνδυνο από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, κίνδυνο εκρήξεων και πυρκαγιών, κίνδυνο από εισπνοή καυσαερίων, εργονομικούς καθώς και ψυχολογικούς κινδύνους. Βιολογικά προβλήματα και παθήσεις όπως μυοσκελετικές παθήσεις, νεφρικά προβλήματα, δερματικές παθήσεις, παθήσεις του νευρικού, αναπαραγωγικού, αναπνευστικού συστήματος καθώς και ψυχολογικά προβλήματα/φοβίες είναι δυνατόν να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των ετών εργασίας.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική τη θετική αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας της Διοίκησης και των Εργαζομένων. Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεχή και αποτελεσματική/στοχευμένη εκπαίδευση και ενημέρωση όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, την υγεία των εργαζομένων, την εργονομία καθώς και τη μείωση των ατυχημάτων στους χώρους εργασίας συγκόλλησης /κοπής.

Λόγω της πολυπλοκότητας και της πληθώρας των τεχνολογιών που υπεισέρχονται στις πολυάριθμες διεργασίες και τεχνικές συγκόλλησης και κοπής, είναι απολύτως αναγκαίο τα θέματα εκπαίδευσης της προστασίας και ασφάλειας, να αναλύονται από ειδικούς εκπαιδευτές, οι οποίοι είναι έμπειροι και γνώστες των τεχνολογιών αυτών και όχι από γενικές – τυπικές επιφανειακές η υπερ-απλοποιημένες εκπαιδεύσεις, οι οποίες προσφέρουν πολύ λίγη προστιθέμενη αξία.

Μελέτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων έχουν αποδείξει ότι κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων αποφέρει στην επιχείρηση κέρδος 2,2 ευρώ.

Γιώργος Ασημακόπουλος BSc-MSc-MBA/CEng

Senior Member of TWI-IIW/EWF

Share this post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Axia Cert Φορεάς Πιστοποίησης ISO

Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2024 !!!

🎆 Ευτυχισμένο το νέο έτος 2024! 🎇 Καθώς υποδεχόμαστε ένα νέο έτος, εμείς στην AXIA CERT ευχόμαστε σε εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, είθε